تامين تجهيزات صنعت نفت، گاز و پتروشيمی

پتروشیمی جم

پتروشیمی جم در سال ۱۳۷۹ در زمینی به وسعت 77 هکتار به بهره­برداری رسید.این پتروشیمی یکی از بزرگ­ترین تولیدکنندگان اولفین در جهان است.

پتروشیمی جم، خوراک خود را از مجتمع گاز پارس جنوبی و همچنین شرکت­های پتروشیمی پارس و نوری تامین می­نماید و محصولات خود را به بیش از 20 کشور جهان صادر می­نماید.

واحدهای فرآیندی پتروشیمی جم عبارتند از: واحد اولفین، واحد پلی اتیلن سنگین (HDPE)، واحد پلی اتیلن سبک خطی (LLDPE)، واحد بوتن-1 و واحد بوتادین.

 

محصولات اصلی تولیدی پتروشیمی جم (هزار تن در سال)

ردیف نام محصول ظرفیت اسمی (هزار تن در سال) خوراک مصرفی صاحب لیسانس
۱ اتیلن 1321 اتان، آروماتیک سنگین، برش­های سه کربنه و پنج کربنه، گاز مایع تکنیپ
2 پروپیلن 305 اتان، آروماتیک سنگین، برش­های سه کربنه و پنج کربنه، گاز مایع تکنیپ
3 پلی اتیلن سنگین 300 اتیلن بازل
4 پلی اتیلن سبک خطی 300 اتیلن بازل
5 بوتادین 115 برش­های چهار کربنه BASF
6 بوتن-۱ 100 اتیلن Axens

محصولات ذکرشده، اصلی­ترین محصولات تولیدی پتروشیمی جم می­باشند اما این پتروشیمی محصولات دیگری نظیر نفت کوره، بنزین پیرولیز خام، ترکیبات چهار کربنه، ترکیبات شش کربنه و سنگین­تر و رافینیت چهار کربنه نیز تولید می­نماید.

خوراک­های ورودی به پتروشیمی جم

خوراک ورودی به مجتمع مقدار (هزار تن در سال) تامین کننده
برش سبک 680 پتروشیمی نوری
رافینیت 380 پتروشیمی نوری
برش پنتان 55 پتروشیمی نوری
گاز مایع 83 پتروشیمی نوری
آروماتیک سنگین 16 پتروشیمی نوری
اتان 707 فازهای پارس جنوبی
اتان 257 پتروشیمی پارس
ترکیبات پروپان 87 پتروشیمی پارس
پنتان پلاس 91 پتروشیمی پارس

کاربردهای محصولات پتروشیمی جم

یکی از مواردی که ممکن است ذهن بسیاری از افراد را به خود مشغول نماید، این است که به طور مثال اتیلن، پلی اتیلن و یا دیگر محصولات نظیر آن­ها چه کاربردی دارند؟

اتیلن و پروپیلن به نوعی مادر بسیاری از محصولات پلاستیکی است که در زندگی روزمره استفاده می­نماییم اما نه به صورت مستقیم. اتیلن بایستی پلیمریزه شود یعنی به پلی اتیلن تبدیل شود و پروپیلن نیز به همین ترتیب پلیمریزه شده و تبدیل به پلی پروپیلن می­گردد. پلی اتیلن البته خود چند نوع دارد که پتروشیمی جم دو نوع پلی اتیلن سنگین و پلی اتیلن سبک خطی را تولید می­نماید. این محصولات به عنوان خوراک واحدهای پایین دستی به کار می­روند و در تولید موادی همچون فرش­های ماشینی، موکت، چسب­ها، حلال­ها، صنایع نساجی، قطعات اتومبیل، پلاستیک­ها، انواع ظروف یک بار مصرف کاربرد دارند.

بدیهی است که پلاستیک تولیدشده از پلی اتیلن با پلاستیک تولیدشده از پلی پروپیلن تفاوت­هایی دارد. به طور مثال پلی اتیلن خاصیت کشسانی بیشتری نسبت به پلی پروپیلن دارد اما مقاومت پلی پروپیلن در برابر ترک خوردگی نسبت به پلی اتیلن بیشتر است همچنین مقاومت پلی پروپیلن در برابر مواد شیمیایی مانند اسیدها بیشتر است. پلی اتیلن تولیدشده در پتروشیمی­ها به صورت گرانول است که می­تواند به رنگ­های مختلف نظیر سیاه، سفید و… تولید شود و سپس در صنایع پایین دستی به محصولات مورد نظر تبدیل می­شوند.

 

 

گرانول پلی اتیلن

 

یکی از کاربردهای بوتادین نیز در تولید لاستیک وسایل نقلیه است. بدیهی است که لاستیک باید خاصیت ارتجاعی داشته باشد. این خاصیت ارتجاعی به کمک بوتادین ایجاد می­شود. لازم به ذکر است که بوتادین تنها جز تشکیل دهنده لاستیک نیست و مواد دیگری همچون گوگرد نیز باید به لاستیک افزوده گردد. این ماده کاربردهای بسیار دیگری نیز دارد از جمله در پوشش­های کابل، شلنگ­های بنزین، واشر، اورینگ و… .

 

یکی از کاربردهای بوتادین در تولید لاستیک است